mc header

Bestaat Google Ads nog wel in de huidige vorm over 3 jaar? Een kleine voorspelling.

Marc
Een speculatie over de toekomst van Google Ads

Inhoud

Ik zit er regelmatig over na te denken. Bestaat mijn werk in de huidige vorm nog wel over drie jaar? Google voert telkens nieuwe wijzigingen door die er op wijzen dat Google Ads ooit wordt geautomatiseerd. De vraag is meer wanneer het gebeurt, dan of het gebeurt. Hieronder een opsomming over de signalen die ik tot dusver ben tegengekomen dat we steeds meer richting complete automatisering gaan.

De grootste automatisering updates

Smart biedstrategieën
Slimme biedstrategieën bestaan al langer in de vorm van CPA- en ROAS-biedstrategieën. Met deze biedstrategieën zeg je letterlijk tegen Google: “Hey Google, een lead mag maximaal 35 EUR kosten, zorg er maar voor dat dat lukt”. Vervolgens gaat het algoritme zich focussen op het aantrekken van klikken waarmee dit doel gehaald kan worden. Het toepassen van deze biedstrategieën gaat de laatste tijd steeds vaker goed bij mijn klanten. En dat zal waarschijnlijk alleen maar beter worden, gezien Google snel leert en er een oneindige hoeveelheid data is.

Smart shopping
Bij dit type biedstrategie geef je Google de volledige vrije hand over je Shopping-campagnes. Je levert bij Google een feed (lijst met producten) aan, en vervolgens gaat Google ervoor zorgen dat jij voor een bepaalde ROI bestellingen binnenhaalt. Hierbij merk ik wisselende resultaten. Waar de CPA- en ROAS-biedstrategieën vrij goed werken bij mijn klanten, lijkt Smart Shopping wat minder ver in het behalen van de juiste doelen. Het feit dat dit echter bestaat en steeds beter lijkt te worden is wel een signaal dat ook dit in de toekomst volledig geautomatiseerd gaat worden.

Zoektermen verdwijnen uit zoekcampagnes
Vrij frustrerend, maar er zijn steeds minder zoektermen inzichtelijk van waarop je advertentie wordt getriggerd. Waar je voorheen simpel kon zien waar je advertentie op werd vertoond, is het nu een groot drama. En dit doet Google waarschijnlijk om mensen over te laten stappen naar automatische biedstrategieen. Mijn verwachting is dat dit steeds verder zal gaan. Doelgroeptargeting dat bijvoorbeeld wordt uitgeschakeld en misschien gaan we toe naar locatietargeting dat voor je wordt bepaald.



Responsive Search Ads als standaard
Vroeger waren Extended Text Ads binnen Google Ads de standaard. Je maakte een advertentie en die werd vertoond. Nu zijn Responsive Search Ads (RSA) de norm. Binnen RSA laat je Google zelf A/B testen tussen koppen en beschrijvingen. In plaats van 3 koppen en 2 beschrijvingen, kun je daar 15 koppen en 4 beschrijvingen aangeven. Google maakt vervolgens zelf de beste match. Binnen diverse accounts merk ik al dat het niet meer mogelijk is de Extended Text Ads aan te maken.

Exacte zoekwoorden zijn niet meer exact
In het verleden kon je de “[“ en “]” symbolen gebruiken om exacte zoekwoorden aan te duiden binnen Google Ads. C’est passé. Tegenwoordig matcht Google zelf exacte zoekwoorden al op synoniemen en andere relevante woorden. Je moet dus met meer negatieve zoekwoorden gaan werken. Fun fact (not): Laatst werd een advertentie van mij met het zoekwoord “chatbot software” gematcht op “pony”. Hoe dan, Google? Een signaal dat Google er nog lang niet is, maar tevens een signaal dat dit iets is wat op de roadmap van hen staat en in de toekomst gaat veranderen.

Campagnetype Discovery
Dit type heeft mij in resultaten verbaasd. Voor vele klanten die leads willen (over het algemeen dus geen ecommerce), werkt dit vrij aardig. Bij Discovery geef je Google een beeldadvertentie en vertel je op welke doelgroep Google moet focussen. Vervolgens gaat Google binnen Youtube en Gmail op zoek naar de juiste mensen voor een bepaalde CPA. Vrij aardige resultaten tot dusver voor mijn klanten dus. Weer een signaal dat Google met iets bezig is qua automatisering. 

De toekomst (1 jaar)

Waar het tot 1 jaar geleden allemaal meeviel qua nieuwe opties binnen Google Ads, lijkt het het afgelopen jaar in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. Zelf had ik stiekem de hoop dat het nog wel even zou gaan duren. Nu ben ik daar iets pessimistischer over.

Waar ik denk dat het staat over 1 jaar?

Geen handmatige biedstrategieën meer
Je ziet het al met het feit dat Google de handmatige biedstrategieën steeds verder weg stopt. Je moet veel moeite doen om überhaupt de knop “Handmatige CPC” nog te vinden. Mijn verwachting is dat dit onmogelijk wordt in de toekomst. Alles naar slimme biedstrategieën. En ik denk sneller dan we denken.

Geen exacte zoekwoorden

Zoals eerder vermeld in dit artikel, zijn de “exacte” zoekwoorden al geen exacte zoekwoorden meer. Mijn verwachting is dat dit zoektermtype helemaal gaat verdwijnen en je enkel aan Google aan moet geven waar het op moet lijken. Een soort “smart matching”. Hier zijn al diverse tests mee gedaan. Onderstaande zag ik een keer een dag lang in een van mijn grootste accounts.

Manuele Shopping automatisch naar Smart
Een andere ontwikkeling waarvan ik verwacht dat het gaat gebeuren is dat Manuele Shopping straks niet meer beschikbaar is en je verplicht bent Smart Shopping in te zetten. Hopelijk heeft Google tegen die tijd Smart Shopping aanzienlijk verbeterd.

Optie om binnen Google zelf dynamische banners te maken
Waar je met Google nu natuurlijk al Responsive Display Ads kunt maken en Display Ads kunt uploaden, verwacht ik dat we in de toekomst (+- 1 jaar) zelf een huisstijl kunnen uploaden bij Google. Vervolgens maakt Google er zelf een (mooie) banner van. Het zou ook een veelvoorkomend probleem oplossen in mijn ogen. Ik zie namelijk dat RDA’s beter werken dan reguliere Display Ads, maar ze zijn aanzienlijk minder mooi. Daar gaat Google vast op inspelen.

De toekomst (3 jaar)

Google Ads Express is Google Ads
Google Ads Express is momenteel nog het ‘newbie’-platform van Google. Je geeft je URL op en klaar ben je. Mijn verwachting is dat heel Google Ads deze kant opgaat. Er zijn nog hele grote stappen te zetten door Google, maar 3 jaren zijn lang. Als je al ziet hoeveel er het afgelopen jaar is veranderd.

Ik denk dat je puur je advertenties, zoekwoorden en locatie opgeeft en je vervolgens klaar bent om te gaan. Google als black box dus. Weinig inzicht in data.

De rol van de Google Ads-manager

Het aankomende jaar verwacht ik dat er meer werk komt te liggen op het gebied van negatieve zoekwoorden. Door de autonome uitbreidingen die Google doet op het gebied van zoekwoorden zal er zeker nog rommel tussen zitten.  

De periode daarna wordt interessant. Steeds meer van de dienstverlening van de Google Ads-manager zal naar strategisch vlak verschuiven. Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden en waarom? Welke producten leveren de beste ROI?

Maar ook CRO wordt een aspect waar de Google Ads Manager meer over moet gaan nadenken. Optimalisatie van landingspagina’s is een verlengstuk van je Google Ads-campagnes. En dat verlengstuk wordt over een paar jaar waarschijnlijk het enige waar je nog invloed op hebt.

Conclusie

Het biedt natuurlijk veel kansen en ik zelf zie dit niet als gevaar. Persoonlijk houd ik ervan om in een business te duiken. Mee te denken met klanten. Nu worden anderen ook geforceerd deze stappen te nemen. Mijn verwachting is dat het letterlijk een survival of the fittest zal zijn. Pas je je niet aan als Google Ads Manager, zul je afvallen. Verdiep je je in strategie en CRO, ben je de partij om naartoe te gaan.

Hoe denken jullie erover?

Ontdek Hoe Jij Meer Gedaan Krijgt. Ontvang De Teaser Van Mijn Boek Nu >> Klik!