mc header

De 6 Attributiemodellen voor Google Ads

Marc
attributiemodellen

Inhoud

Binnen diverse online marketing tools kun je ervoor kiezen hoe je conversie wil aanmerken. Je kunt er voor kiezen door de laatste stap binnen het koopproces te belonen, of de eerste stap. Maar ook het tijdsverloop of de meerdere contactpunten kunnen gelden als attributiemodel. Hieronder alle attributiemodellen beschreven.

First Click

Stel, een klant is als eerst binnengekomen via een Google Ads advertentie van jou en besluit nog niet te kopen. Jij bent zo slim geweest om een leuke remarketing campagne via Facebook op te zetten en confronteert de klant hiermee. Deze klant klikt vervolgens weer en besluit om een conversie te doen. Bij first click, wordt Google Ads aangemerkt als het kanaal dat tot de conversie heeft geleid.

Last Click

Last click houdt het tegenovergestelde in: je klant komt binnen via Google Ads, wordt weer gelokt door een Facebook remarketing advertentie en koopt. In dit geval wordt Facebook als het kanaal dat voor de conversie heeft gezorgd, aangeduid.

Position-based

Bij Position based wordt 40% toegekend aan het eerste en de het laatste contactmoment. De overige 20% worden toegekend aan de middelste contactpunten. Wanneer je bijvoorbeeld een hele lange funnel hebt, zou dit een interessant model kunnen zijn.

Time-decay

De contactpunten die het dichtst bij de conversie liggen krijgen bij het time decay-attributiemodel de hoogste waarde toegewezen. 10% aan het eerste contactpunt, 20% aan het tweede, 30% aan het derde en 40% aan de laatste.

Data-driven

Bij het data-driven-attributiemodel bepaalt Google zelf welk kanaal of medium tot jouw conversie heeft geleid. Het is echter wel pas inzetbaar wanneer je aan een aantal punten voldoet. Zo moet je de afgelopen 30 dagen minimaal 600 conversies hebben ontvangen. Tevens moet je minimaal 15.000 klikken via Search hebben ontvangen. Google is streng, want voldoe je hier een periode niet aan, wordt het automatisch uitgeschakeld.

Lineair

Bij een lineair attributiemodel wordt de waarde toegekend aan alle contactpunten richting het maken van een conversie.

Waarvoor kiezen?

De keuze voor een attributiemodel ligt aan je doelen. Stel je hebt een hele brede campagne ingezet waarbij je via Google Ads op een heel breed zoekwoord iemand binnenhaalt. Deze wordt vervolgens met hele concrete remarketing banners gevolgd die puur op conversie gericht zijn. In dit geval zouden we aanbevelen de remarketing banner ook als kanaal aan te wijzen dat heeft gezorgd voor de conversie. Zonder remarketing was er waarschijnlijk geen conversie geweest. Hier zou je kunnen kiezen voor het lineaire attributiemodel. Werk je met veel verschillende funnels? Bijvoorbeeld organic search creëert eerste contactmoment, dan volgt remarketing richting een gratis e-book inschrijving, dan een gratis Skype call en dan pas de conversie, dan zou je kunnen kiezen voor een lineair of een position-based attributiemodel.

Ontdek Hoe Jij Meer Gedaan Krijgt. Ontvang De Teaser Van Mijn Boek Nu >> Klik!