mc header

Google Ads tracking vs Google Analytics tracking

Twee jaar geleden was ik op zoek naar een programma waarmee banners eenvoudig gemaakt konden worden.
Marc
Google Ads tracking

Inhoud

Hoe bepaal je het succes van je campagnes? Je kijkt natuurlijk naar het aantal conversies en wellicht ook het aantal views en klikken. Maar doe jij je analyse wel op de juiste manier? Veel mensen analyseren namelijk enkel via Google Analytics. En laat dat in sommige gevallen net niet altijd de juiste manier zijn. Ik zeg niet dat het slecht is, maar voor Google Ads heb je een andere manier om te analyseren: Via Google Ads Tracking!

Wat is Ads & Analytics Conversion Tracking?

Waarschijnlijk heb je binnen Google Analytics en/of Ads wel doelen ingesteld. Bijvoorbeeld op basis van een bedanktpagina na het doen van een bestelling, of heb je zelfs ecommerce doelen ingesteld. Je ziet per bron waar deze conversies vandaan komen. Dat is in de basis Conversion Tracking.

Maar wat is dan het verschil tussen Ads & Analytics tracking?

Google Analytics legt conversies op een andere manier vast dan Google Ads. Google Analytics legt ze namelijk vast op basis van “Last Click”. Dat houdt in dat de bron die als laatst een klik heeft gegenereerd, 100% toegewezen krijgt van de conversie. Dus stel, iemand googlet op “kunstgras bekijken”, klikt op jouw advertentie, krijgt vervolgens een remarketing advertentie te zien op Facebook en klikt opnieuw, dan krijgt binnen Google Analytics Facebook 100% van de conversiewaarde toegekend. Oneerlijk, toch? Binnen Google Ads kun je tracking vastleggen op basis van tijd, positie van de klik, data-driven, last click en first click. Mijn aanbeveling is om één van de eerste drie te kiezen. Tracking op basis van tijd, geeft een waarde aan een conversie (0-1) op basis van tijd tussen klik en cnversie. Dus stel iemand heeft een week geleden op een Google Ads advertentie geklikt, en klikt opnieuw op een Facebook-advertentie en doet meteen een aankoop. Dan krijgt laatstgenoemde +- 75% van de conversie toegekend. Op basis van positie heeft te maken waar in de funnel de klant heeft geklikt. De waarde wordt als volgt toegekend: 40-20-40. Dus eerste bron 40, laatste idem. Data-driven is het slimme model van Google. Deze kent conversiewaarde toe op basis van machine learning. Dit kun je pas gebruiken na enkele honderden conversies.

Hoe implementeer je het?

Navigeer binnen Google Ads naar Conversies -> Klik op het blauw plusje en volg de instructies. Zorg er tevens voor dat je Google Ads aan Analytics hebt gekoppeld!

De voordelen nog even op een rijtje

Google Ads tracking biedt “eerlijkere” resultaten. Google Ads conversies krijgen een “eerlijke” waarde (0-1) toegekend. Je bent niet afhankelijk van Google Analytics, waar ook veel datavervuiling in kan ontstaan door andere bronnen en campagnes. Je kunt meerdere conversies per gebruiker meten via Google Ads tracking. Dus stel iemand doet een week later nog een bestelling, krijgt Google Ads opnieuw een waarde toegekend! Maar blijft Google Analytics wel gebruiken, het biedt je veel meer inzicht dan enkel data inzien via Google Ads!

Ontdek Hoe Jij Meer Gedaan Krijgt. Ontvang De Teaser Van Mijn Boek Nu >> Klik!