Binnen Google Ads voer je veel handelingen uit die dagelijks weer opnieuw uitgevoerd moeten worden. Dat opende voor mij de ogen dat er wel eens tools kunnen zijn die dergelijke handelingen kunnen automatiseren of versimpelen. In dit artikel enkele handige tools die ik dagelijks gebruik zodat jij als Google Ads-specialist hier ook de vruchten van kunt plukken. Let op: Gebruik dit puur als extraatje en niet als leidraad om je campagnes te managen!
Significantie Tester van Advertentieteksten
Search adverteerders moeten voortdurend nieuwe theorieën testen om nog meer klikken en conversies te scoren. De veiligste manier om nieuwe advertenties, extensies, enz. te verkennen zonder uw prestaties te schaden is om twee variaties tegelijk uit te voeren en te zien welke als beste uit de bus komt.
Hoe weet je wanneer je deze splittesten moet beëindigen en een winnaar moet aanduiden? Dat is waar statistische significantie om de hoek komt kijken. Statistische significantie betekent dat een verschil ook echt een verschil is. Er komt geen toeval meer bij kijken. En om dit te berekenen gebruik ik de A/B Test Significantie Calculator. In plaats van zelf de cijfers te kraken, gebruik ik deze tool om het werk voor mij te doen!
Bekijk hier de Significantie tester van VWO.
Adalysis
Eén van mijn favoriete tools. Dit is een tool die het je leven als Google Ads-marketeer aanzienlijk eenvoudiger maakt. De tool doet o.a. het volgende:
Automatische aanbevelingen – Eén van de beste opties van Adalysis is een lijst van de beschikbare acties die u op uw account kunt uitvoeren om uw situatie te verbeteren.
Geprogrammeerde optimaliseringsopties – De programmeurs van deze tool hebben er zoveel werk in gestoken dat ze het hebben uitgerust met snelle oplossingen en een aantal nuttige automatische hacks om je werk gemakkelijk gedaan te krijgen. Zo geeft de tool bodaanpassingvoorstellen, maar ook signalen als een URL offline is die wordt gebruikt in een advertentie, koppen die niet volledig zijn gevuld. Ook doet de tool N-Gram analyses en controleert het op kannibalisatie binnen het account. Vooral laatstgenoemde pluis ik dagelijks even door bij ieder account om het account in goede hygiëne te houden.
Geavanceerde A / B testen tools – Adalysis biedt een aantal nuttige A / B / test tools. A/B testen en vervolgens toetsen aan statistische significantie wordt aanzienlijk eenvoudiger op deze manier.
Budgetadviezen – Adalysis geeft ook tips omtrent bodaanpassingen. Wanneer een campagne bijvoorbeeld meer dan de gewenste ROI behaalt, geeft Adalysis suggesties waar bodaanpassingen mogelijk zijn om meer verkeer binnen te trekken.
Eenvoudige/bruikbare rapporten – Als je van cijfers houdt, zul je veel interesse hebben in Adalysis, waar je op je dashboards realtime rapporten vindt over elk detail in je campagne.
Alerts – Stel zelf alerts in. Bijvoorbeeld als een campagne niet meer goed performed, of als een URL niet werkt. Je kunt het zo gek niet maken met Adalysis.
Bekijk hier Adalysis (gratis trial mogelijk) >>
Ubersuggest / SEMRush
Zoekwoordenonderzoek doen is key bij het opstarten en onderhoud van Google Ads-accounts. Hiervoor gebruik ik altijd Ubersuggest of SEMRush. Soms een combinatie. SEMRush is veruit de grootste van beide, Ubersuggest is tot op zekere hoogte gratis.
Bij Ubersuggest is het simpel. Voer een zoekwoord in, kies de juiste taal, en laat Ubersuggest het werk doen. Je krijgt zoektermen met bijbehorende geschatte zoekvolumes en kosten per klik. Neem de aantallen niet al te serieus omdat het niet erg nauwkeurig is; gebruik het als een inschatting. Het lijstje ernaast met de top 10 SEO resultaten is ook handig. Je ziet daardoor direct wat populaire onderwerpen zijn en kunt gemakkelijk doorklikken.
SEMRush is veel uitgebreider en ingewikkelder. Het is ook meer een tool voor SEO. Ik gebruik het omdat ik het account deel met een SEO-specialist. Je kunt er wel leuke zoekwoorden in vinden. Een ander handig aspect vind ik bij SEMRush dat je ook concurrenten kunt bespioneren. Ontdek de zoekwoorden van je concurrent, de ad spend die hierbij komt kijken (ruwe schatting) en de advertentieteksten.
Bannersnack
Zelf ben ik niet de meest creatieve persoon en al helemaal niet goed in het maken van iets met beeld. Bannersnack heeft ervoor gezorgd dat ik dit wel kan leveren.
Allereerst kun je met Bannersnack dus zelf je eigen banners maken zonder externe vormgever in te hoeven schakelen. Je werkt met vele presets en deze helpen jouw banner zo animeren als je zelf wilt. Heb je net als ik geen kennis of gevoel bij wanneer een banner er mooi uitziet of niet, dan kun je ook gewoon een al geanimeerde banner van Bannersnack gebruiken. Weet je dat ’t goed zit.
Naast dat je zelf aan de slag gaat, kun je van nog meer presets gebruik maken. Sterker nog, de hele banner kan al voor je gemaakt zijn. Bannersnack heeft honderden kant-en-klare banner templates klaar staan. Makkelijk voor mensen zoals ik die dus geen verstand hebben van esthetiek. De keuze is dus reuze en ze hebben de banners zelfs al gerangschikt op categorie.

Het enige dat je hierbij nog hoeft te doen is het veranderen van tekst, afbeeldingen en wellicht de animatie. Ik zelf beschouw deze kant-en-klare templates vaak als een inspiratiebron om mijn eigen banners te creëren.