mc header

Kajabi, is het het geld waard? Wat kun je ermee? REVIEW.

REVIEW: In deze review ga ik je vertellen waarom ik deze tool zo tof vind en waarom je het zeker moet overwegen wanneer je cursussen wil gaan maken.
Marc
Kajabi

Het internet zit boordevol leuke tools waarmee je websites kunt bouwen, banners kunt maken, cursussen kunt bouwen, je email marketing kunt automatiseren en nog veel meer. Toch viel Kajabi mij op. Wat een toffe tool. In deze review ga ik je vertellen waarom ik deze tool zo tof vind en waarom je het zeker moet overwegen wanneer je cursussen wil gaan maken.

Inhoud

Wat is Kajabi?

Kajabi is een all-in-one online tool waarmee je werkelijk alles kunt opzetten omtrent cursussen en lidmaatschappen. Je kunt op het platform je website bouwen, je cursussen in elkaar zetten en er zeer professioneel uit laten zien, je cursussen en andere grote bestanden laten hosten, je kunt je volledige e-mail marketing er laten automatiseren (bespaart je kosten voor MailChimp bijvoorbeeld!) en je kunt zelfs live events organiseren.

Een heel uitgebreid platform dat daarnaast ook nog er goed uitziet. Het is gebruiksvriendelijk en iedereen kan ermee overweg. Wel wat aan de prijzige kant, maar daar vertel ik later over.

Functionaliteiten

Kajabi kent veel eigen functies, die ik hieronder verder uit ga lichten. Misschien vergeet ik her en der wel een kleine functie, het is echt uitgebreid.

Website bouwen

Allereerst kun je binnen Kajabi je eigen website bouwen. En die zien er niet verkeerd uit. Je kunt kiezen uit legio thema’s met allerlei presets, waardoor je eigenlijk binnen een kwartiertje een leuke website hebt kunnen staan.

Thema’s en features

Je kunt na het kiezen van een thema volledig je pagina’s zo inrichten als je zelf wilt. Dit kan met de speciale Drag and Drop Builder van Kajabi. Je hebt de keuze uit verschillende elementen, een selectie:

 • Blog Posts
 • Countdown Timers
 • Call to Action
 • Custom Content
 • Facebook Comments
 • Features
 • Headings
 • Hero
 • Image
 • Image Gallery
 • Link List
 • Logo List
 • Offers
 • Opt In Form
 • Opt In Form Bar
 • Pricing Options
 • Showcase
 • Slideshows
 • Spacer
 • Testimonials
 • Text
 • Text & Image
 • Video
 • Video Embed

En er worden constant nieuwe features toegevoegd.

Na het klikken op de features krijg je een preview te zien van hoe het eruit komt te zien. Je kunt Kajabi trouwens hier 28 dagen testen.

Je eigen blanco pagina ook mogelijk

Je kunt er naast het kiezen voor een standaard thema, ook voor kiezen om met een blanco pagina aan de slag te gaan. Je kunt dan veel elementen zo inrichten als je zelf wilt. Natuurlijk zit je wel een beetje vast aan een stramien van Kajabi, maar er is veel mogelijk. Hopelijk komen er in de toekomst wel meer manieren om je website nog verder te customizen. Voor de vormgevers onder ons kunnen sommige aspecten namelijk nog wel wat beter.

Mobile Friendly

Je website wordt ook meteen mobile friendly gemaakt. Dus daar hoef je je geen enkele zorgen over te maken. In je back-end kun je te allen tijde een preview hiervan zien.

Blog

Het is ook mogelijk om je eigen blog te creëren via Kajabi. Oké, het is geen WordPress blog maar toch wel vrij netjes. Je hebt een eigen tekst editor waar je ook vrij eenvoudig aanpassingen kunt doen. Je kunt net als bij WordPress categorieën toevoegen, foto’s, HTML-aanpassingen doen, URL’s aanpassen en meer.

En hoe zit het dan met de SEO/vindbaarheid van Kajabi websites?

Je komt vrij ver met de aanpassingen die je kunt doen op SEO-vlak. Binnen teksten kun je de gebruikelijke kopjes (H1, H2, H3) e.d. toepassen en je kunt ook titels en beschrijvingen aanpassen. Daarnaast kun je ook in de <head> elementen op je website JavaScript codes plaatsen, bijvoorbeeld handig voor canonicals, Tag Manager e.d. Nadeel is wel dat de JavaScript en de plugins op de website de website wel ietwat vertragen. Je moet dus wel goed opletten met de grootte van foto’s op je website. Deze worden niet automatisch gecomprimeerd o.i.d. Daar zit nog wel een verbeterpuntje. Echter kun je met Kajabi nog steeds wel onder de 2 seconden laadtijd die Google aanbeveelt uitkomen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik bij de website hieronder die ik in de scan heb gezet van Uptrends, niet echt heb geoptimaliseerd op vindbaarheid gezien ten tijde van schrijven deze nog niet af is.

Cursussen opzetten

Dan eigenlijk het paradepaardje van Kajabi: de cursussen. De meeste mensen kiezen voor Kajabi om de mogelijkheden die het biedt omtrent cursussen. En dat snap ik wel.
Allereerst kun je dus separate cursussen aanmaken met ieder hun eigen topic. Je kunt de cursussen qua hiërarchie indelen zoals je zelf wilt met het handige drag en drop systeem in de back-end.

In mijn geval, heb ik een Google Ads cursus gemaakt. Ik wist dat ik niet alles in 1 video kon proppen dus heb ik alles opgedeeld in meerdere stukjes. Dat ziet er als de afbeelding hierboven uit. Binnen ieder van deze cursussen, kun je downloads toevoegen, assignments maken, begeleidende tekst toevoegen en mensen hebben ook de mogelijkheid om te reageren, als jij dat wilt. Daarnaast kun je ook geautomatiseerd e-mails laten verzenden wanneer iemand een cursus heeft voltooid, halverwege is gestopt of is vergeten.

Qua look and feel is Kajabi echt top met cursussen. Beter dan alle andere platformen die ik heb geprobeerd. Ook de cursusomgeving kun je zo indelen als je zelf wilt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de website editor. Met drag and drop.  

Je kunt de cursussen zo groot maken als je zelf wilt. Je bepaalt je eigen prijzen, en kunt ook leuke thumbnails toevoegen aan je cursussen. Het is ook mogelijk om Announcements te plaatsen, zodat bijvoorbeeld alle cursisten een e-mailtje krijgen met dat er een nieuwe cursus bij is gekomen, o.i.d.

Wanneer je je cursussen overigens wilt uploaden, kan dat gewoon geüpload worden op het platform van Kajabi zelf. Video’s tot 4GB kunnen ongelimiteerd worden geüpload. Zo zit je dus ook niet met Youtube embedded video’s. Al is laatstgenoemde wel mogelijk.

Een ander element dat je toe kunt voegen is een zogenaamde Evergreen Training. Met deze training kun je wekelijks geautomatiseerd nieuwe content verzenden. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een 4 wekelijks programma aanbiedt o.i.d.

E-mail Marketing Automation

Toen ik Kajabi aanschafte wist ik dit eigenlijk niet. Ik ben vaak te snel met lezen. Maar nog een toffe feature van Kajabi is dat je zelf gehele e-mail marketingcampagnes kunt opzetten en deze kunt automatiseren waar nodig.

Je kunt hele e-mail flows maken. Ik heb bijvoorbeeld een geautomatiseerde Google Ads Email Cursus ontworpen waar vrij basic tips instaan. Maar dat maakt niet uit, je hebt wel e-mailadressen van mensen die potentieel jouw cursus kunnen gaan aanschaffen.

Je kunt de e-mails overigens zo personaliseren als je zelf wilt. Je krijgt een tekst editor waarmee je HTML-aanpassingen kunt doen, afbeeldingen kunt toevoegen, handtekeningen etc. In basis dezelfde editor als bij de website editor.

Events

Binnen Kajabi is het ook mogelijk om jouw (live) event te verkopen. Denk aan een live training, een live cursus o.i.d. Mensen kunnen na betaling in een Event omgeving terecht komen waar ze jouw video kunnen zien. Die video kan simpelweg vanuit Youtube geembed worden. Wat je ook maar wilt.

Je kunt ook weer goede landingspagina’s maken om je Live Event goed en persuasief uit te leggen. Deze landingspagina’s zijn vrij conversiegericht, dus dat is ook top.

Je eigen Affiliate Systeem

Dit is echt top en vrij recent dat ik hierachter kwam. Kajabi heeft een eigen affiliate systeem. Een affiliate systeem is een systeem waarmee je mensen marketing voor jouw product kunt laten zien en in ruil krijgen zij een commissie over een verkoop die jij doet dankzij hen. Een verkoop die er anders wellicht niet was geweest. Dit is een van de meest goedkope vormen van marketing en daarom ben ik hier ook zo enthousiast over. Normaliter moet je je aansluiten bij Tradetracker of Daisycon, maar dat is dankzij Kajabi verleden tijd.

Je kunt zelf je commissies bepalen, daarnaast heb je ook de optie om zelf je affiliates goed te keuren + je kunt inzien waar je wordt gepromoot. Zo heb je altijd in eigen hand waar en wat er over jou wordt verteld.

Je eigen community

Een eigen community opzetten is ook mogelijk. Als je bijvoorbeeld lidmaatschappen voor masterminds o.i.d. wilt verkopen is dit een leuke optie. Gebruikers kunnen hier met jou in het openbaar chatten. Waardevolle antwoorden die je geeft worden zo inzichtelijk voor iedereen. Een ander voordeel van een community is dat je een loyaal ledenbestand creëert. Mensen blijven terugkomen. En daar kun je vervolgens weer andere cursussen aan verkopen bijvoorbeeld :).

Bekijk alle overige features hier

Betalingen

Er zijn bij Kajabi wel een aantal dingen die je moet weten omtrent betalingen. Wanneer men bij jou een cursus wil aanschaffen kunnen zij nog niet betalen via iDEAL. Je kunt enkel via Creditcard (Stripe) of PayPal afrekenen als klant zijnde. Een gemis, want iDEAL biedt wel extra waarde als betaalmethode vind ik. Het kan wel via een platform als LinktoPay. Daarmee kun je iDEAL alsnog koppelen aan Kajabi. Maar dat kost je wel enkele tientjes extra per maand. Dit vind ik wel een nadeel van Kajabi, ze zijn er overigens wel mee bezig. Dus wie weet in de nabije toekomst dat we deze optie wel hebben! Gelukkig wordt PayPal ook veel op de Nederlandse markt gebruikt.

Support

Ik heb enkele keren de support enkele vragen gesteld en over het algemeen reageren ze binnen 4 uren. De wachtrij is altijd vrij lang, dus je krijgt niet binnen een aantal minuten respons.

Prijzen

Kajabi werkt op basis van een abonnementsmodel. Prijzen hieronder zijn maandelijks op basis van een jaarlijkse betaling. Je kunt ook per maand betalen.

Bereken jouw prijzen

Conclusie

Met Kajabi kun je vele kanten op. Je kunt je eigen website bouwen met een handig drag and drop systeem met vele extra handige features die je het leven makkelijker maken. Binnen een kwartier kun je een toffe website hebben staan.

Daarnaast biedt Kajabi een cursusomgeving als paradepaardje. De mogelijkheden binnen de cursusomgeving zijn groter dan bij welk ander pakket ik ook maar heb getest. Je kunt men maandelijks laten betalen, jaarlijks, eenmalig. Daarnaast kun je ook wekelijkse trainingen (geautomatiseerd) posten, kun je hele grote cursussen opzetten maar ook mini-cursussen creëren.

Een andere goede functionaliteit is de e-mail marketing automation, die jou ook veel tijd en investeringen in andere tools bespaart. Maar ook de Live Events die je (betaald) kunt organiseren ogen heel professioneel. Idem voor de community omgeving.

Het kunnen maken van een eigen affiliate systeem is een leuk extraatje. Niet meer maandelijkse fees betalen aan een Tradetracker of Daisycon. Nee, gewoon alles via Kajabi.

Er zijn wel twee nadelen. Potentiële klanten kunnen jou niet betalen via iDEAL maar enkel via Creditcard (Stripe) en PayPal. Nu is laatstgenoemde een gevestigde naam in Nederland maar het is wel een gemiste kans. Kajabi heeft overigens mij verteld dat ze er wel mee bezig zijn. Een ander nadeel zijn de prijzen. Het is toch wel vrij prijzig voor een starter. Alleen kun je het ook van de andere kant bekijken: je kunt je van zoveel tools uitschrijven. Kajabi kan in de basis MailChimp, ActiveCampaign, WordPress, WIX, HUDDLE, WooCommerce, LeadPages en Facebook Groups vervangen. Maak je van enkele van deze tools gebruik, dan kan het al vrij snel uit om over te stappen op Kajabi. Mijn advies? Doen!

Ik heb een 28 dagen trial voor je weten te bemachtigen, die kun je hier aanvragen. Dan kun je het zelf even testen.

Ontdek Hoe Jij Meer Gedaan Krijgt. Ontvang De Teaser Van Mijn Boek Nu >> Klik!